Experienţe cu panouri infra - părere cumpărător

  2016. martie. 08.
15:52:53

Pe internet sunt mii de pagini despre panouri infraroşu, începând de la modul lor de funcţionare, afecţiuni asupra organismului uman, avantaje, dezavantaje, preţ, anumite rezuluţii tehnice, etc. Vă povestesc experienţa mea, cu ochi de inginer de instalaţii şi de utilizator.

panou radiant activEu de patru ani am început să folosesc acest mod de încălzire. Având ceva experienţă în instalaţii şi sisteme de încălzire, ca prim pas, în mod experimental am instalat două panouri de 350 W într-o cameră din apartamentul meu, sistând încălzirea centrală în camera respectivă. Panouri montate pe plafonul camerei, cu termostat de cameră şi un contor digital de energie termică în priză de la care am alimentat panourile. În acel sezon de încălzire ( perioada 22 septembrie- 15 mai) am înregistrat un consum de energie electrică de 863 Kwh .Valoric, cu 25- 30% sub costul încălzirii prin sistem centralizat . Fiind convins, că MERITĂ, treptat am instalat panouri infraroşii în fiecare cameră şi dependinţe. Cu 8 buc. panouri ( 130, 350,500 respectiv 650 W) încălzesc tot apartamenul (În M.Ciuc, nivel curent la et. III.) renunţând de încălzirea centrală (decuplare de la sistem).

În cea ce priveşte investiţia, cu cca. 45-50% din costul unui sistem individual de încălzire cu cazan mural, am un sistem de încălzire electrică sănătoasă, fără transport praf din cauza convecţiei, temperaturi interioare uniforme la confort termic dorit, fără emanaţii de CO2 sub nasul vecinilor, fără igrasie. Sistemul nu necesită reparaţii, verificări periodice, piese de schimb şi nu există pericol de explozie. Costul maxim lunar de încălzire (luna februarie în Zona Ciucului) a fost cca. 330 lei- incomparabil cu costul încălzirii centrale prin centrală termică de cartier.

IMPORTANT: Alegerea (dimensionarea) corectă a panourilor privind puterea lor, în funcţie de pierderi de căldură, înălţimea încăperii, locul de montare ( plafon, perete).

Eu am considerat că o supradimensionare de 10-15% a puterii, are efect pozitiv, fără să majoreze consumul de curent electric. Costul încălzirii şi comfortul termic depinde mult de precizia termostatului de cameră- indicat este un D t (diferenţă temperatură cuplaj- decuplaj) minim, sub 1 gr.C!

Fiabilitatea, randamentul ridicat, siguraţă în exploatare, putere instalată şi consum de curent relativ mic, precum modul simplu de montare, sunt motive care asigură prioritate absolută faţă de alte sisteme de încălzire la preţuri relativi moderate.

 

Miercurea Ciuc, luna august 2013

Szasz Carol

Înapoi
 

Comentez


Nume:
E-mail:
Comentariu:
Cod verificare: